Den oljuva trotsåldern

Publicerad 2013-10-31 17:00:00 i Småbarnsföräldersyndrom

Jag är allt som oftast en sådandäringa positivt typ. Inte jobbigt överentusisatisk (om du frågar mig) men det mesta ordnar sig till slut. Glas för mig har alltid varit halvfulla (förstod inte ens att det var en måttstock förrän ett par år sedan).
 
Jag förstår (jo, jag gör faktiskt det) att trotsåldern är någonting bra men (fyll i valfria grova svärord här ... ) vad jobbigt det är, för alla inblandade.
 
Igår, till exempel, bröt den lille mannen ihop av dessa anledningar:
• solen inte var framme
• jag tände lampan för att solen inte var framme
• maten var för mjuk
• maten var även för röd
• han var hungrig
• han inte fick äta mat i soffan
• hans storasyster tittade på honom
• jag kramade honom fel
• soffan stod för lång bort
• hans tröja var grön
• han ville inte ha fem fingrar
• han fyllde inte år alla dagar
• han blev rättad av sin storasyster när han ville att fem fingrar skulle vara två fingrar
• Dora på Bolibompa sa inte hans namn när hon hälsade
• osv
• osv
 
Listan kan göras längre men jag tror att ni har förtsått bilden. Detta inom tidsramen av två och en halv timma. Profylaxandning används nu fullt ut och snabbmeditation samt eventuellt hörselkåpor kommer att göra andingen sällskap.
(vart fasen är de där fulla glasen någonstans)

DIY - Djurlampa

Publicerad 2013-10-30 16:00:00 i DIY

Såhär blev den.
Det snyggaste jag någonsin pysslat ihop.
 
Man gör så här:
1. Fixa fram en lampfot.
2. Sandpappra lite lätt.
3. Klistra på vad du är har lust med. Jag köpte plastdjur på loppisen för fem kronor.
4. Maskera sladden och ljuskoppen.
5. Spray med sprayfärg. Flera tunna lager är bättre än ett tjockt.
6. Klart!
 
En halv steg-för-steg-guide finns HÄR.

Trädgårdsstädning

Publicerad 2013-10-28 18:21:07 i Vardagsliv

Förskolan hade planeringsdag idag och det var inget vi alls hade kommit ihåg att planera in. Det är svårt att kalla in barnvakt med så kort notis (läs kvällen innan) så idag fick det bli en välbehövlig men oplanerad trädgårdsstädning.
 
Jag tycker att någon borde avla fram ett gräs som sväljer alla löv på direkten, kväver allt ogräs och som inte växer mer ca 3 centimeter. Eller att det per automatik ingår en trädgårdsmästare i varje trädgård som jag äger. Jag älskar en välvårdad, prunkande trädgård. Jag gillar bara inte att få dem sådär prunkande och snygga och lummiga. En dålig ekvation, jag vet...
 
Men idag var det en bra fixa-i-trädgården-dag. Trevligt sällskap, fantatsikt höstväder och picknick och mycket gjort! Kom dessutom på att man inte behöver kratta ihop löven, man kan klippa ned dom med gräsklipparen! HURRA!!
(många löv var det).
 
(vissa hoppade med dom).
 
(andra struntade i dom).
(altanlunch, årets sista?).
 
 
 
(efter dryga tre timmar av fixning och bortplockning tog vi ett gemensamt beslut om att det räckte. Jag satt med utsträckta ben och sörplade te, fröken och lille mannen byggde trumset).

3-årskalaset är över

Publicerad 2013-10-27 23:19:00 i Kalasdags

En nöjd och inte så liten man sover sedan några timmar tillbaka. Som kanske bekant hade han önskat sig ett piratkalas så piratkalas it was. Efter några kalas bakom oss har vi nu kommit fram till:
 
1. strunta i städningen innan, ta bara det värsta, för du måste ända städa och torka av allt igen när alla gått.
2. grunda med någon form av mat innan ni laddar upp med sockret.
 
Punkt 1 - check!
Punkt 2 - check! Vi bjöd vi på vrakdelar och sjörövarskepp. Vill man vara lite trist kan man kalla det pommes frites och korv med bröd.
 
Ville man gå på toaletten var man tvungen att gå på plankan där blodtörstiga hajar vaktade havet.
(Kladdkakstårta med lingongrädde och ett ypperligt snyggt tropiskt hav på toppen).

Idag är en stor dag!

Publicerad 2013-10-25 10:00:00 i Kalasdags

Det är den lille mannens födelsedag!
Hipp hipp H-U-R-R-A-!-!-!
 
Nu sitter jag här i valet och kvalet. Ska jag som många andra berätta om förlossningen? Nej, den vill du nog inte höra... Inte för att den inte är händelserik, inte för att den inte har alla sliskiga detaljer, inte för att den inte har drama för det har den. Nej, det här är den lille mannens dag. Inte min, och förlossningen kan jag berätta om på begäran en helt annan dag. 
 
Den lille mannen är ett energiknippe med stor medkänsla, har en coolhet man inte kan skaffa sig utan som bara finns där, har en fantasti som slår min på fingrarna och en stark personlighet och nyfikenhet. Han är helt enkelt bäst!
 
Idag firar vi med paket som innehåller ett stall, hundar och ett hemligt paket som jag är väldigt nyfiken på. På söndag firar vi med pirater.
 

DIY - Djurlampa

Publicerad 2013-10-24 21:17:00 i DIY

Jag såg den här idén i en blogg, jag tyvärr inte minns vilken, för inte så länge sedan så jag tar ingen som helst ära för idén. En lampa att älska eller totalt avsky. Jag tycker att den är fantastisk!!!!
 
Bildsteg för bildsteg:
Resultatet får ni se i morgon...

Fotbollskillar

Publicerad 2013-10-22 17:00:00 i Småprat

Utanför AXA Arena stod det ett några fotbollskillar och värmde upp och stajlade  med en boll. Vi åker förbi med bilen och fröken tittar storögd och (vad jag todde) imponerat på dom.
 
- Tänk dig mamma, att behöva sparka på en boll alla dagar som finns. Bara sparka och springa efter den och sparka och sparka och sparka. Dom måste ha det tråkigt hela tiden. Stackars, stackars dom. 
En liten fröken med stor medkänsla och obefintligt bollintresse. 

Besiktning av liten man

Publicerad 2013-10-21 20:18:00 i Småbarnsföräldersyndrom

När jag förstod att det skulle dröja FLERA MÅNADER till nästa besök på BVC när lilla fröken kommit upp i den ädla åldern av några månader fick jag ymniga svettningar, nervösa ticks och andades som en blåsbälg. "Men, men tänk om jag eller vi missar att hon ... du vet... för jag vet inte... eller? Hur länge sa du igen??"
 
Jag vande mig med tidsglappet, båda barnen har utvecklats som de ska enligt BVC (utomordentlig bra och kanske bäst av alla barn som någonsin funnits om du frågar mig) och nu har jag hamnat i läget att jag kräver en guldstjärna när jag kommer ihåg besöken. Jag kom ihåg besöket idag *klistrar guldstjärna i pannan*. Det var dags för treårsbesiktning av den lille mannen.
 
Vid den här åldern är det talet som är det som främst kollas. Jag hade tänkt att sjuksköterskan skulle ramla bakåt av de fantastiska rullande "RRRRRRRRRRR" som han har men han hade inte planerat detsamma. Han viskade sig igenom hela taltestet, han viskade sig faktiskt igenom hela vistelsen inne hos henne. 
 
När det var dags att gå fick han välja ett klistermärke ur en fin låda, han väste fram ett 
 
- (tack)
 
innan han glatt sprang ut till korridoren och började att sjunga för fulla muggar.
 
Besiktning av liten man - check!

Årets Gröna Inspiratör - Hemma hos Kikan

Publicerad 2013-10-21 12:00:00 i Berndtsson och Lundström tipsar

En av mina bästa vänner har fått sin blogg - Hemma hos Kikan nominerad i en tävlingen där årets bästa gröna bloggar utses. Hon är nominerad i kategorin "Årets gröna inspiratör" och det är hon verkligen - en inspiratör! 
 
Hon lever som hon lär och tipsar och pysslar och testar och letar upp alla bra shoppingsidor så att vi andra slipper leta och bara kan gå in och beställa. Hon har fått mig att tänka efter i affären, göra medvetna val utan pekpinnar och att ställa krav i butikerna. Fler borde få den inspirationen.
 
Kika in henne och lägg en röst på henne för hon förtjänar att vinna!!!! Klicka HÄR för att komma till röstsidan.
HEJA ERIKA!!!!!

Helvete.

Publicerad 2013-10-18 17:36:00 i Hur gick det här till?

Fan.
 
Jag ville ju bara lite snabbt ändra typsnitt på bloggen och så blev den knasigt gånger 1000! Var tog min SIDE vägen??? 
 
Aha! Där. Vad tusan gör den längst ned? HJÄLP! någon?
Pust! Frust. Suck...
 

Så var det ju det där med diket

Publicerad 2013-10-17 19:00:00 i Småprat

(igen...)
 
- Jag lär mig så mycket av att gå här.
- Jasså? Vad har du lärt dig?
- Att taggar är vassa som du sagt, nu vet jag att det är så också. Jag har inte riktigt lärt mig hur roligt det här är ännu så jag måste göra det lite till och varje dag i tusen dagar.
 

Utnyttja sin tid på bästa sätt

Publicerad 2013-10-17 16:00:00 i Vardagsliv

Vad gör du på din lunch förutom äter? Passar på att träna eller göra ärenden eller bara slappt bläddrar i tidningen som du inte längre har hemma just för att den finns på jobbet? Eller bara är social med kollegorna? Eller shoppar eller kanske kompar in lunchen för att gå tidigare?
 
Jag var som alla punkterna ovan tidigare (om man räknar promenader som träning) ända fram tills jag igår såg att säsong två av "the Walking Dead" nu finns på Netflix. Ni sitter jag klistrad framför skärmen, lite äcklad (ät inte färsliknande rätter till avsnitt två, ett litet tips på vägen bara...), på helspänn och med hjärtat i halsgropen efter att vissa kollegor smygit upp bakom och skrämt själen ur mig.
 
 
 
 

Ett dygn med systrarna

Publicerad 2013-10-16 19:00:00 i Utflykter

En gång om året gör vi någonting bara vi Carola, Ylva och jag. I år var det dags för kryssning med Viking Cinderella. Mycket fnitter, mycket mat, alldeles för mycket cigarettrök (varför röker människor inomhus?), mycket dans och mycket prat. 23 fantastiska timmar som jag lever på läääääääänge.
 
Lördag:
Efter det här blev det absolut noll dokumentation av kvällen förrän det var dags att dejta kudden.
 
Söndag:
Vi gick lottlösa från automaten men en av oss kom hem med en massa godis, en annan med en väldigt snygg väska som hon mycket väl kunde ha illustrerat själv och en tredje med en översnygg byxdress. Tack för i år!

Dikesdykning

Publicerad 2013-10-15 17:07:37 i Vardagsliv

På väg hem från förskolan finns det ett ytterst spännande dike. Kanske inte så spännande om jag tänker efter när man är i min ålder, men om man är under 120 cm är det en djungel. En djungel som kan innehålla det mesta. Dom har hittat skatter i form av nypon, blött papper, fina löv och en och en annan upprskrämd gråsugga. Spännande att se vad vi kommer att hitta i morgon. 
 
Nej, nu ljög jag. Det är en nödvändigt tristess att stanna där, BARNEN tycker att det ska bli spännande i morgon igen.

Viking Cinderella

Publicerad 2013-10-13 20:53:55 i Utflykter

Trötta, nöjda, mätta och med träningsvärk i ben och skrattmusklerna har systrarna och jag lämnat Viking Cinderella. Nu ska jag sova. Berättar mer en annan dag!


Flykten slutar här

Publicerad 2013-10-11 18:04:30 i UNICEF

Varje dag tvingas barn över hela världen att fly från förföljelse, förtryck, krig, fattigdom, våld och övergrepp. Tusentals av dessa barn kommer varje år till Sverige. Väl i Sverige ser vi dagligen exempel på att dessa barn får sina rättigheter kränkta. Med detta inlägg vill jag rikta ljuset mot dessa kränkningar och ge barn på flykt en röst.

Barnkonventionen är en samling mänskliga rättigheter för barn. Den slår fast att barn har egna rättigheter och ett människovärde som måste respekteras, samtidigt som barn har speciella behov av skydd och stöd. Sverige skrev under barnkonventionen redan 1990, men den gäller ännu inte som svensk lag.

Om barnkonventionen gällde som svensk lag skulle beslutsfattare tvingas ta barnets rättigheter på större allvar och kunskaperna om barnets rättigheter skulle öka. Barn på flykt måste få sina rättigheter tillgodosedda. Jag har skrivit under för att göra barnkonventionen till svensk lag. Gör det du också! Flykten slutar här.

uppmaning_instagram

Foto: © UNICEF/Frank Aschberg

Saker jag inte vet

Publicerad 2013-10-11 12:00:00 i Småprat

- Varför heter dom nypon om dom inte nyps?
 
Den lille mannen fick inget svar på den frågan för jag vet inte. Google vet inte.

Kvällens uppdrag

Publicerad 2013-10-10 21:56:00 i Småbarnsföräldersyndrom

För barnen:
Att blanda sin egen välling.
 
Barnstatus:
Entusiasm.
 
Utfall (om man bara ser till själva vällingen): 
Utmärkt. 
 
För mig:
Att andas, låååååångsamt räkna till tio och att försöka visualisera att det är det här som gör dem självständiga, trygga och med bra självkänsla.
 
Föräldrastatus:
Vilt andandes.
 
Utfall (om man bara ser till själva vällingen):
Utmärkt.

Vi har skaffat husdjur

Publicerad 2013-10-10 19:00:00 i Shopping

Närmare bestämt dom här husdjuren.
Tre små söta och färglada maneter (eller "mageneter" om man snart ska fylla tre år) som färglatt simmar runt i ett litet akarium. De kräver bara regelbundna vattenbyte, diskmedel och en strömsladd. 
 
De skiftar färg och krockar mjukt med varandra till den lille mannens förtjusning. Maneterna är ännu odöpta och är en del av hans nya nattlampa. I just namnfrågan röstade jag på "Svea", "Gullan" och "Hildur". Han röstade på "mageneter har inga namn, bara människor och hästar och katter". Lampan blev såpass poppis att den utkonkurrerade både Bolibompa och sagoläsning på kvällen..
 
- Du är i vägen mamma, jag kan inte se mageneterna.
 
Jag köpte lampan HÄR. Bor man inte i närheten av vår lilla stad och fick ett plötsligt sug för akvarielampan så har jag bara hittat liknande på ebay.
 
 

Ett nytt bygge

Publicerad 2013-10-09 19:00:00 i Vardagsliv

Hon har hittills inte visat upp något intresse för att bygga med lego, duplo, klossar, kaplastavar, burkar eller andra väntade byggmaterial. Jag har varit den som byggt och hon har varit projketledaren. Hon har pekat på var tronen till slotten ska stå, hur höga portarna ska vara och vilka färger som sängen ska byggas i. Jag har byggt, byggt och byggt. Jag gillar att bygga...
 
 
Det slog mig inte förrän igår att det har varit så. För igår stod plötsligt den här kreationen skapad av henne på bordet.
Fröken var nöjd och att det inte slagit oss förut... Det har helt enkelt varit för lite prinsessa i klossarna. Men å andra sidan, varför måste du gilla att bygga saker bara för att du är barn? Någon måste ju ha en vision för hur det ska se ut.

Kalastema spikat

Publicerad 2013-10-08 19:00:00 i Kalasdags

Vi strök
• basketkorgstårta
• kotårta
• bolltårta
• blomtårta
 
allt till förmån för (trumvirvel tack!) 
 
Jag tycker att temafester är hur kul som helst men jag vet att jag blir för överambitiös med tisplanering, budget och utförande men det här borde fungera! Den lille mannen var den som kläckte idén och jag har några idéer men snälla, SNÄLLA - har ni tips i rockärmen så ge mig era tips! Lekar får ungarna sköta själva, jag filar på kaffebryggningseffektivitet, skörbjuggsdricka och guldmyntspotatis. 
 
 

Att veta sina gränser

Publicerad 2013-10-08 13:08:51 i Vardagsliv

För att ta till exempel mig, så vet jag att jag är rent utsagt usel på att följa manualer. Frågar man den äkte mannen finns det inte en IKEA-möbel i vårt hus som jag inte borrat hål i för att skruven inte passar där jag tycker att den ska sitta. Frågar man å andra sidan mig så är svaret bara tre möbler. Hade han inte kommit hem i tid för några veckor sedan hade svaret varit åtta rena möbler plus nio stycken lådor. Det är inte för att jag inte kan följa manualer, jag tycker bar att det är lite tråkigt och att det löser sig på vägen fram. 
 
För att ta till exempel fröken i huset så handlar det om att cyckla i backar. Hos henne handlar det inte om uttråkning utan om ren ... ja, jag vet inte riktigt... Hon kan, hon säger att hon inte är rädd. Jag tror att hon bara inte vill.
- Förstår du inte mamma?
- Nej, jag gör inte det... Förklara för mig.
 
*tonårssuck* *tonårshimling med ögonen* *diskret skakande på huvudet*
 
- Nej jag orkar inte...

Uppfinnarna

Publicerad 2013-10-06 10:00:00 i Småbarnsföräldersyndrom

Scenariot.
Jag står i köket. Det hörs tissel och tassel i hallen.
 
- Hi hi hi!!! Vi har gjort det!! Vi lyckades!! Mamma, kom och titta!!!!
Vi har uppfunnit en super bra grej!
- Åhhhh... Varfö...? Vad är det?
- Det är en häst som står på huvudet!
- Är det hästen som är uppfinningen? Gör den någonting?
- Ser du inte att den står på huvudet?
- Såklart... Det ser jag ju...?
- Ja? Hästen står på huvudet! Vi har uppfunnit en häst som står på huvudet!!

En pryl, tre användningsområden

Publicerad 2013-10-05 09:46:00 i Vardagsliv

En kväll/natt, innan jag och den äkte mannen fick barn hade vi en tvåmannafest efter flera långa dubbelpass. Det var väldigt mycket enbär i flytande form inblandat och enligt den äkte mannens smak, alldeles för lite tonic. Då var det här den perfekta partyattiraljen. Det kan vara en av de roligaste festerna vi båda varit på.
 
Fröken använder den som man ska.
 
Den lille mannen använder den som en picknickmall.
I efterhand, kan jag rekommendera alla tre sätt.  Område 1 kräver dock barnfrihet. Område 2 kräver en inte så tävlningsinriktad ovig mamma. Område 3 behöver ofladdriga barn och en oyvig mamma.
 

Kalasplanering

Publicerad 2013-10-01 21:21:21 i Kalasdags

Det är inte så långt kvar tills den lille mannens födelsedag, han och jag har börjat kalasplanera. Jag borde ha insett att jag var på väg in i ett trassligt snår men jag erkänner, jag gjorde ett nybörjarmisstag. Här kommer ett första (?) och vad som kommer att bli ovanligt föräldraråd: Gå inte in i en förfrågan om vad som önskas utan att veta vart du vill styra konversationen. Jag glömde det.
 
Jag tänkte mig tårta, saft eventuellt en bulle och kanske en småkaka. Han tänkte sig en basketskorgstårta och en bolltårta och en blommtårta och en riktig häst i hans rum och en kotårta. Ej att glömma den gedigna placeringen av alla kompisar han ville bjuda och var de skulle sitta och vilka leksaker de skulle få. Att det är brukligat att det födelsedagsbarnet som fyller har han inte greppat ännu.
 
Vi tog tillslut ett gemensamt beslut at kopiera något rakt av från kalasens kalasbok. Finns den inte i era ägor så införskaffa den genast, 49.90 pix...
Hur kalaset blir tar vi när det är över!
Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Berndtsson och Lundström

Ann-Christin, det är så jag heter. Västkusttjej som blev östkustsmamma. Jag bor i en liten stad utanför Stockholm som är mycket befolkad av turister. Det är inte bara turister här utan några tusen åretruntbor och även mannen som jag lever tillsammans med och våra två barn, lilla fröken (2009) och den lite mindre mannen (2010). Med i familjen finns även två stora barn som lever det glada studentlivet på andra orter. Stanna en stund och reflektera över min reflektioner som en alldeles perfekt vanligt virrig kaffetörstande person. Kontakt: berndtssonlundstrom@icloud.com

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela