Klädbytardagarna - så går det till!

Publicerad 2012-09-05 22:08:00 i Vardagsliv

Jag tycker att det är en så smart grej! Du sparar miljö och du sparar pengar, du kan till och med tjäna pengar om du inte gör som jag och shoppar två garderober inklusive allt till två barn - minus underkläder och strumpor, ni hajjar... Om ni nu river er i håret och undrar vad jag virrar om kan klicka här och här för att läsa ikapp lite.
 
Och nu tänkte jag berätta hur det går till så att du också kan starta detta fenomen där du bor.
Uppackat och klart! Det här är halva lokalen.
Dom mer pojkiga kläderna mot fönstren och flickvarianterna mot gångarna.

För dom som säljer på våra dagar fungerar det såhär. 
Hemma i lugnets vrå samlas de urvuxna kläderna och skor som är hela och rena i en hög och de märks upp med nummer, storlek och vad de ska säljas för. Kläderna lämnas in på fredagen. Vi säljer det på lördagen och pengarna från försäljnigen och eventuella osålda kläder hämtas på söndagen.
 
Och ur arrangörvinkeln fungerar det såhär.
Fixa en stor lokal, allra bäst en skolmatsal, då slipper du hyra bord. Alla som vill sälja får anmäla sig (hos oss via mail) och får då ett nummer. Det numret är det som säljaren ska markera sina kläder med.
 
Fredag
På fredagen kommer de som har anmält sig och lämnar sina saker och arrangörerna packar upp. Ju mer sorterat dessto bättre! Vi sorterar allt i storleksordning + byxor på ena sidan lokalen och tröjor på andra sidan lokalen. Jackor och overaller för sig i storleksordning på hängare. Mössor här och vantar där. Pyjamasar på ett bord och fleecejackor på ett annat. Ni är smart, ni förstår. 
 
Lördag
De som kommer och handlar går runt själva och plockar på sig. Vi sitter i kassorna och prickar av vilken vara som säljs av vem i kassalistorna och hjälper folk att hitta det dom är ute efter. Vi har ju packat upp och vet vad som finns.
 
Söndag
Allt som inte sålts sorteras upp och packas igen till respektive säljare som får komma och hämta sina saker + pengarna som deras saker sålts för.
 
 
Tips & Trix
• Sätt ett övre tak hur många som får sälja och hur mycket de får ta med sig. Tänk på att vinterkläder är med skrymande än sommarkläder. Vi har ett tak på 80 säljare och i år fick de ta med sig max tre lådor med kläder och en låda leksaker.
• Nog för att det är roligt att fynda men SÅ roligt är det inte att man gör det gratis. Vi tar en liten %-andel i provision på varje försäljares vinst.
• Excel är din bäste vän! Gör försäljningslistor så att det går smidigt att räkna ihop vad respektive säljare sålt för.
• Vi samarbetar med en välgörenhetsorganisation och erbjuder säljarna att donera det som inte blivit sålt till den organisationen. De kommer och hämtar upp alla sakerna och i år blev ett lettiskt barnhem många bra kläder och leksaker rikare.
• Det går år fler arrangörer än man kanske tror. Vi är ca 10 personer som arrangerar.
Lappar att markera säljpåsarna med. Guld värda!
 
Och här är fynden jag gjorde!
Den lille mannen är fullekiperad med fleecefodrade regnställ, helt nya skor (de dyraste kostade 75:- ), böcker och raggsockor och tröjor och...
 
Skörden till den unga fröken.

Om någonting är oklart eller vill du veta mer så lämna en kommentar så ska jag berätta mer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Ditt namn eller något annat som förklarar bilden

Berndtsson och Lundström

Ann-Christin, det är så jag heter. Västkusttjej som blev östkustsmamma. Jag bor i en liten stad utanför Stockholm som är mycket befolkad av turister. Det är inte bara turister här utan några tusen åretruntbor och även mannen som jag lever tillsammans med och våra två barn, lilla fröken (2009) och den lite mindre mannen (2010). Med i familjen finns även två stora barn som lever det glada studentlivet på andra orter. Stanna en stund och reflektera över min reflektioner som en alldeles perfekt vanligt virrig kaffetörstande person. Kontakt: [email protected]

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela